Biserica de lemn(Monument UNESCO) cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”
Cunoscută şi ca biserica de lemn din Poienile Glodului, biserica se află în Maramureşul istoric şi a fost construită în 1632 de obştea satului. Localitatea Poienile Izei este atestată documentar prima dată în anul 1430.
În Diplomele maramureşene din 24 noiembrie 1430, 18 iunie 1450 si 22 iunie 1458 această localitate este menţionată datorită stabilirii de proprietăţi, fiind atribuită ca donaţie unui descendent nobiliar. În decursul timpului s-a numit Poienile lui Ilieş, apoi Poienile Şieului, a Glodului, până la inspirata denumire de acum. Este lesne de înţeles că, existând aici o comunitate, aceasta a fost preocupată să-şi construiască o biserică, fapt atestat documentar abia in anul 1604. De remarcat că în vârf, imediat sub cruce, se află o semilună din metal, despre care se spune că a fost amplasată pentru ca biserica să nu fie distrusă de năvălitorii tătari şi turci.
Este cunoscut faptul că în incursiunea lor în Maramureş, din anul 1717, tătarii au incendiat toate comunităţile de pe Valea Izei cu bisericile şi casele lor şi au luat mulţi robi, scăpând doar biserica din Ieud, datată în 1364, şi cea din Poienile Izei, protejată de semiluna islamică.
0 Comments